ΑΣΥΜΜΕΤΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ / ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΠΕΙΛΩΝ


                                 

                                              


ΓΕΝΙΚΑ :

Ο όρος << ασύμμετρη απειλή >> δεν είναι ορατή και εκδηλώνεται με ενέγειες οι οποίες προκαλούν δυσανάλογο αποτέλεσμα σε σχέση με τα χρησιμοποιούμενα μέσα ,ενώ παράλληλα επιφέρουν σύγχυση και αποδιοργάνωση !! Ορισμένες μορφές ασύμμετρων απειλών ήταν γνωστές από παλαιότερα και χρησιμοποιήθηκαν επανειλημμένα στο παρελθόν . Στις μέρες μας οι απειλές αυτές διευρύνθηκαν και εξειδικεύτηκαν , ενώ ορισμένες μορφές τους κυρίως η διεθνή τρομοκρατία , έλαβαν τεράστιες διαστάσεις και απασχολούν σήμερα ιδιαίτερα , τόσο τα κράτη , όσο και τη διεθνή κοινότητα.

Αυτός που χρησιμοποιεί την παραπάνω απειλή , αποσκοπεί στην υπονόμευση της ισχύος του αντιπάλου , εκμεταλλευόμενος τις αδυναμίες του τελευταίου και κάνοντας χρήση μέσων που διαφέρουν σημαντικά απο τα μέσα διεξαγωγής επιχειρήσεων συνήθους μορφής. Η ασύμμετρη απειλή εμπεριέχει καταστροφικότητα και εκφοβισμό που προκαλεί με το ανάλογο κόστος . Επίσης χαρακτηρίζεται απο τον αιφνιδιασμό στον αντίπαλο , τις απώλειες αμάχων ή ανύποπτων , που επιφέρει τις ακρότητες στα μέσα που χρησιμοποιεί.

ΕΙΔΙΚΑ :

Οι ασύμμετρες ενέργειες και οι εξ αυτών προερχόμενες απειλές, που εκδηλώνονται σε ένα τέτοιο περιβάλλον ενδέχεται να ειναι: ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ / ΧΗΜΙΚΩΝ / ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ / ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ & ΟΥΣΙΩΝ / ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ / ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ή οποία συνδυάζεται με όλες τις προηγούμενες κατηγορίες, ενώ ταυτόχρονα διαπλέκεται με το οργανωμένο έγκλημα, με το οποίο αναπτύσσει σχέσεις αλληλεξάρτησης κυρίως στον οικονομικό τομέα.

ΠΗΓΕΣ :

Οι σημαντικότερες πηγές προέλευσης των ασύμμετρων απειλών είναι οι παρακάτω:

1. Οι πολιτικές ,οικονομικές και κοινωνικές διαφορές μεταξύ ανεπτυγμένων και μη χωρών .

2. Ο εθνικιστικός και θρησκευτικός φανατισμός (αποσχιστικές – επεκτατικές τάσεις και ισλαμικός φονταμενταλισμός ).

3. Η λαθρομετανάστευση και το οργανωμένο έγκλημα διασυνδεδεμένο με την τρομοκρατία.

4. Η διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής ( όπλα – ουσίες στα χέρια τρομοκρατών ).

5. Η έκρηξη των τεχνολογιών πληροφορικής ( επιδεκτική αναρμόδιων παρεμβάσεων ή προσβολών).

6. Η τρομοκρατία ( η σημαντικότερη και πλέον επικίνδυνη μορφή των ασύμμετρων ενεργειών να συνδυασθεί ως επί το πλείστον των λοιπών ).


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ :

Το ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας αποτελεί εστία ανάπτυξης ευνοϊκών προϋποθέσεων ασύμμετρων απειλών , διότι υφίστανται ανάλογα ερείσματα όπως :

A) Η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια μεσοπρόθεσμη χρονική διάρκεια. Στα κράτη της περιοχής ανθεί το οργανωμένο έγκλημα, λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων το παράνομο εμπόριο, η κρατική διαφθορά και οι εθνικιστικές διεκδικήσεις.

Β) Άλλοι παράγοντες που επιτείνουν την αβεβαιότητα στα βαλκάνια είναι η πολιτική ρευστότητα και η διεθνή τρομοκρατία με διευθυντήριο τις συμμορίες , διαφθορά , οικονομική δυσπραγία με κέντρο τη ΒΔ περιοχή της ΠΓΔΜ και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός . Σημαντικός παράγοντας υποκίνησης είναι ο Αλβανικός Αλυτρωτισμός – Μεγαλοϊδεατισμός της διασποράς που στοχεύει στην ενοποίηση των αλβανικών πληθυσμών σε ένα ενιαίο κράτος .

Γ) Η όλη κατάσταση στην περιοχή χαρακτηρίζεται ως << σταθερή αστάθεια >> και επιτείνει το αίσθημα αβεβαιότητας ως προς τις μελλοντικές εξελίξεις σε περίπτωση που αποχώρησουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Δ) Η περιοχή της Μ. Ανατολής όπου οι ασύμμετρες ενέργειες αναπτύσσονται ιδιαίτερα ως μέρος των επιχειρήσεων και τείνει να καταστεί κέντρο εξαγωγής της τρομοκρατίας και του ισλαμικού εξτρεμισμού διεθνώς.

Ε) Οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή της Β. Αφρικής και όχι μόνον αλλά και η αβεβαιότητα του εξελισσόμενου πολιτικό-πολιτειακού συστήματος που θα προκύψει , τα συμφέροντα των ισχυρών κρατών σε σχέση με τα πλουτοπαραγωγικά , γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα . Όπως πάνω απο όλα ο στρατηγικός σχεδιασμός διαφόρων κέντρων για την ευρύτερη περιοχή πολλαπλασιάζουν τη δυναμική της έλλειψης ισορροπίας και σταθερότητας .

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΣΥΜΜΕΤΡΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ :

Οι ανακατατάξεις της τελευταίας 25 ετίας στην παγκόσμια σκηνή δημιούργησαν αναταραχές στην μέχρι πρότινος ισορροπία δυνάμεων και ως εκ τούτου σε σύγκρουση ζωτικών συμφερόντων , ευνοώντας την ανάπτυξη από τους << αδύνατους >> πρωτότυπων μεθόδων ,ενεργειών και τελικά τρόπο αντίδρασης της ανωτερότητας των <<ισχυρών>>.

Η τρομοκρατία προέρχεται και εκδηλώνεται από άτομα ,ομάδες , κράτη ,ή μη κυβερνητικούς οργανισμούς που εξυπηρετούν εθνικιστικό ,θρησκευτικό , επαναστατικές ιδεολογίες ,κοινωνικές – αντικρατικές ανησυχίες , χωρίς να αποκλείεται να αποσκοπεί σε οικονομικά οφέλη και να επικαλείται ιδεολογικά κίνητρα.

Η εκδήλωση ασύμμετρων απειλών για τη χώρα μας είναι πιθανή , ιδιαίτερα μετά την αλληλέγγυα στάση που τηρεί με τις υπόλοιπες δυτικές χώρες στον αγώνα της τρομοκρατίας . Πιθανές απόπειρες στο εσωτερικό της χώρας μας ενδέχεται να επιχειρηθούν κυρίως κατά στόχων συμμαχικών συμφερόντων ,αλλά και κατά αμιγώς ελληνικών.

Οι ασύμμετρες απειλές δυνατόν να αποτελέσουν μέρος γενικότερου σχεδίου αποσταθεροποίησης πριν και μετά την έναρξη επιχειρήσεων ενός πολέμου είτε για ευαίσθητες περιοχές ή στα νησιά ή στο εσωτερικό της χώρας από παράγοντες οι οποίοι προέρχονται από :

(1) Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις . (2) Μουσουλμανική Μειονότητα . (3) Αλλοδαπών & Ισλαμικών Ομάδων . (4) Άτομα ή από Ομάδες φανατικών μουσουλμάνων ( οικονομικοί μετανάστες ή λαθρομετανάστες ) που διαμένουν μόνιμα ή προσωρινά στην Ελλάδα.

!!!!!!!!! Προφητικά λόγια !!!!!!!!!

Σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ το 2015 , που έλαβε μέρος είπαν ότι : τα 3,5 εκατομμύρια στην Ελλάδα θα είναι αλλοδαποί εκ των οποίων το 60% εκτιμάται οτι θα είναι Αλβανοί.

Αναλυτές σε άλλη εκτίμηση ότι : στους οικονομικούς μετανάστες πιθανών να υπάρχουν ακραία στοιχεία με διασυνδέσεις στη διεθνή τρομοκρατία, ενώ στοιχεία εξ αυτών δραστηριοποιούνται και στο οργανωμένο έγκλημα .

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ :

Για την αντιμετώπιση απαιτείται η βελτίωση των ικανοτήτων η θεσμική και οργανωτική ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων καθώς και η βελτίωση των υπηρεσιών πληροφοριών που θα μπορέσουν έγκαιρα να προειδοποιήσουν για το οποιονδήποτε κίνδυνο και να μειώσουν τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες .

NIKOLAOS BAGINETAS 
JOURNALIST SAFETY
HELLENIC MEDIA GROUP
SECURITY MEMBERS SERVICES


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΡΗΣΗΣ & ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΙΕΠΥΑ (Μέρος Α)

Η Ιδιωτική Ασφάλεια στην Ελλάδα 1990-2020