Η Ιδιωτική Ασφάλεια στην Ελλάδα 1990-2020

 



Πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1988 με 1989 από μεγάλη πολυεθνική εταιρεία με υπηρεσίες χρηματαποστολών σε κεντρικά καταστήματα τραπεζών και υπηρεσίες φύλαξης σε πρεσβείες. Ωστόσο κάποιοι λένε ότι στην Ελλάδα προϋπήρχε από το 1979 με 1980 και μάλιστα οι εταιρείες δεν ξεπερνούσαν τις 3-4 με παροχή υπηρεσιών . Ύστερα από προτάσεις και μελέτες , που έλαβαν μέρος εμφανίστηκαν και συγκεκριμένα το 1990, αρκετές καινούργιες εταιρείες στον χώρο με τους πρώτους φύλακες για παροχή σε υπηρεσίες όπως τράπεζες , ταχυδρομικά ταμιευτήρια , ιδιωτικές επιχειρήσεις κ.α.  Μάλιστα το 1997 ψηφίστηκε στη βουλή και εκδόθηκε το ΦΕΚ 2518/1997 το οποίο καθόριζε με σχετικές διατάξεις τι πρέπει να εφαρμόζεται και ποια είναι τα κριτήρια επιλογής όπως και την απαιτούμενη από τον νόμο άδεια εργασίας. Καθώς και το εργασιακό μέρος των συμβάσεων διότι μέχρι τότε η κάθε εταιρεία εμφάνιζε του υπαλλήλους ως φύλακες , νυχτοφύλακες , θυρωρούς , προσωπικό ασφάλειας με διαφορετικές συμβάσεις τις οποίες καθόριζαν και τον ανάλογο μισθό με τις συμβάσεις τις Ο.Ι.Υ.Ε  Η Γ.Σ.Ε.Ε.

Οι εταιρείες πάντα πιστές στο καθήκον του νόμου εφάρμοζαν τη σχετική οδηγία και αναθεώρησαν παρά πολλά πράγματα μέχρι εκείνη την εποχή . Κάποιοι πίστευαν ότι με την ιδιότητα του ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ θα έλυναν πολλά προβλήματα και ότι θα ήταν ισάξιοι με τις Αστυνομικές Αρχές . Στην αρχή του νόμου τα πρόστιμα πήραν φωτιά και οι καταγγελίες έπαιρναν και έδιναν καθημερινά για παραβιάσεις του ΚΟΚ , χρήση βίας , παρατυπίες με τις ενδυμασίες των εταιρειών , που θύμιζαν ταινία δράσης όπου ο υπάλληλος είχε διακριτικά , γκλομπ , ζώνη ειδική με θήκες , σπρέι , ράβδους είτε φακό mag lite .  Μέχρι και το 2008 όπου τροποποιήθηκε ο νόμος από το ΦΕΚ 3707/2008 τα πράγματα άλλαξαν αρκετά και αναβαθμίστηκε ο κλάδος όπως λένε κάποιοι παλιότεροι του χώρου με πείρα πάνω από 20 χρόνια  . Άρχισαν να εκπαιδεύονται συστηματικά  και οι εταιρείες άλλαξαν πρόσωπο για το καλύτερο . Φυσικά συνεχίστηκε να υπάρχει μαύρη εργασία παρά τις συστάσεις και τα πρόστιμα διότι είναι φυσικό επακόλουθο με την κρίση και τα τελευταία γεγονότα , που συνέβησαν στην χώρα μας .

Το 2012 έρχεται μια ευρωπαϊκή οδηγία όπου πρέπει να ύπαρξη πιστοποίηση επαγγελματικής κατάρτισης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα . Το 2013 και συγκεκριμένα 8/10/2013 εκδίδεται από την αστυνομική αρχή της χώρας με βάση την οδηγία ΚΕΜΕΑ – ΕΟΠΠΕΠ ότι : χωρίς πιστοποιητικό, δε θα μπορεί κανένας υποψήφιος να ανανεώσει η και να έκδοση την άδεια εργασίας από τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα. Δεν έφθανε αυτό , ήρθε η κρίση και οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα κάνουν βουτιά στο κενό με – 50% στις αποδοχές των εργαζομένων από τα 1000€ στα 500€ .  Άλλο μισθό με ηλικία κάτω των 25 ετών και ένα σωρό άλλα πράγματα , που δέχθηκε το επάγγελμα . Στην πρώτη φάση αρκετοί εγκαταλείπουν το επάγγελμα και αναζητούν άλλου είδους εργασία . Στην μετά εποχή κρίσης το ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ θα χάσει σχεδόν ένα 30% εργαζομένων και οι εταιρείες έψαχναν να βρουν εργατικό δυναμικό. Οι αγγελίες εργασίας έφθαναν καθημερινά τις 10-15 για ανεύρεση υπαλλήλων . Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία απασχόλησης ήταν πάνω από 60.000 άδειες εργασίας και μετέπειτα ο αριθμός απασχόλησης άρχισε να μειώνεται.

Τα επόμενα χρόνια ο κλάδος όπως ονομάζουν πολύ θα εμφανίσει σημάδια ανάπτυξης και μάλιστα αρκετές θέσεις φέρεται να έχουν καταλάβει η γυναίκες με ποσοστά αυξημένα πάνω από 20% . Όμως ο κλάδος θα δεχθεί ένα νέο πλήγμα με τις παλιές εταιρείες οι οποίες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά και έκλειναν η μία πίσω από την άλλη . Σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο στην Αττική υπήρξαν πάνω από 3,500 εταιρείες μικρού και μεγάλου βεληνεκούς. Επακόλουθο ήταν ο κόσμος να στραφεί εκ νέου σε άλλα επαγγέλματα . Το 2014 πηγές αναφέρουν ότι οι μισθοί θα άλλαζαν και θα επανερχόντουσαν στα κανονικά επίπεδα. Αυτό άργησε μερικά χρόνια και όντως οι μισθοί αυξήθηκαν αλλά με τα μισθολόγια του 2012. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Ι.Υ.Ε) , Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφάλειας Ελλάδος           ( ΟΜΥΠΑΕ ), Το Πανελλήνιο Σωματείο Ασφάλειας Προσώπων Υποδομών Χρηματαποστολών ο Οδυσσέας σε όλα αυτά τα χρόνια παλεύουν για τα δικαιώματα και τις νόμιμες αμοιβές των εργαζομένων. Έχουν πάρει μέρος σε πάρα πολλές καταγγελίες για την μη τήρηση δικαιωμάτων όπως συμβάσεων εργαζομένων , μισθολογικές απολαβές , παρατυπίες και άλλα , που έλαβαν μέρος κατά καιρούς .

Περνάμε σε μια άλλη εποχή όπου φθάνουμε στο 2020 και το μόνο , που άλλαξε ήταν η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ , ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ !! Δηλαδή χρειάστηκαν 30 χρόνια , ώστε να καθιερωθεί το επάγγελμα και να γίνει η αναβάθμιση του κλάδου !!

Το ΣΕΚΙΟΥΡΙΤI θα αλλάξει πρόσωπο τελικά με τις εκπαιδεύσεις  που εκδίδονται μέσου ΛΑΕΚ προγραμμάτων , είτε μέσου ιδιωτικών εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών η κέντρα κατάρτισης ?

Τι γίνετε με την πιστοποίηση των εταιρειών και γιατί ακόμα δεν έχουν εγκριθεί διαφορετικά πρότυπα εξετάσεων όσον αφορά την αδειοδότηση ?

Γιατί δεν ισχύει η Πιστοποίηση σε άλλα μέλη Κρατών Ευρωπαϊκής Ένωσης ?

Πότε θα υπάρξει ένα ενιαίο μισθολόγιο χωρίς διακρίσεις και αυξομειώσεις κάθε φορά ?

Τι γίνετε με την τροποποίηση στολών και γιατί δεν προχωρά η αλλαγή ?

Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα ακόμα και πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα αλλάξει πρόσωπο το επάγγελμα προς το καλύτερο … Τα συμπεράσματα δικά σας …

NIKOLAOS BAGINETAS 

JOURNALIST SAFETY 

HELLENIC MEDIA GROUP 

SECURITY MEMBERS SERVICES 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΡΗΣΗΣ & ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΙΕΠΥΑ (Μέρος Α)

SECURITY.COM.CY